mvr logo
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Digitaal archiveren met de pilot Softbot van gemeente Den Helder

Gemeente Den Helder heeft begin 2020 een pilot uitgevoerd met Robotic Process Automation (RPA) om deze nieuwe technologie en de toepasbaarheid in de organisatie te toetsen. Er is gekozen voor een proces om een deel van het archief te digitaliseren. De softbot (op basis van RPA) moet in dit proces ervoor zorgen dat de fysieke stukken die worden ingescand door de medewerker, op de juiste wijze geregistreerd worden in het zaaksysteem van de gemeente.

De softbot ondersteunt medewerkers in dit proces door de veelvoorkomende, eenvoudige en voorspelbare werkzaamheden over te nemen. De archiefstukken zullen hierdoor eenvoudig digitaal vindbaar zijn en de fysieke stukken kunnen vernietigd worden. Dit zal een een flinke besparing van opslagruime opleveren.

De pilot is eind 2019 gestart met een inventarisatie. Na het regelen van de randvoorwaarden is begin januari een kick-off geweest met de medewerkers (key-user, proceseigenaar enapplicatiebeheerder) en developers om het proces nogmaals goed door te nemen en besluiten te nemen over bepaalde keuzes die de robot moest gaan maken (bijvoorbeeld in het geval van uitval). Dit ging zonder problemen en al snel kon er worden gebouwd.

Binnen een tijdsbestek van een week is de softbot gebouwd en getest. De week erop is een live demo geregeld op locatie om de robot aan het werk te zien en om te kijken of er nog bepaalde aanpassingen gedaan moesten worden. De robot werkte naar behoren en er werd besloten dat de softbot, na wat kleine aanpassingen, naar productie gebracht kon worden. 

Het naar productie brengen van de softbot verliep vlekkeloos. Begin februari is de softbot live gegaan en overgedragen aan de key-user. Hierbij is ook gelijk het functioneel ontwerp en een handleiding opgeleverd om de key-user handvaten te bieden over het gebruik van de robot.

Gelijk na de livegang van de softbot zijn 1400+ fysieke stukken met minimale uitval digitaal gearchiveerd. Jane Dovator, die als key-user van de sofbot, is zeer tevreden over de inzet van RPA en ziet zelf nog veel meer kansen om deze technologie breder in te gaan zetten.

Mijn ervaring met het inzetten van de robot en de begeleiding vanuit MvR is heel positief. Al onze wensen zijn verwerkt en we kregen een goede en duidelijke presentatie bij de oplevering. De robot is makkelijk in gebruik, met twee klikjes zet je de robot aan en in korte tijd worden er veel zaken gearchiveerd. De kwaliteit van het proces blijft gewaarborgd doordat de robot alle activiteiten in een logbestand wegschrijft. Zo kan er achteraf gelezen worden wat er is verwerkt en waar nog een tweede keer naar gekeken moet worden.” Jane Dovator.

Wilt u weten wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Of bent u geïnteresseerd in een vrijblijvende kennismaking?
Neem contact met ons op